İçindekiler;
Alzheimer hastasına vasi tayini nasıl yapılır konusu, hasta yakınlarının en çok merak ettiği konulardan biridir. Alzheimer Hastalığı; beyni etkileyen ve kişinin beyin fonksiyonlarında meydana gelişen değişiklikler sonucu, kişinin günlük aktivitelerini bile karşılayamayacak duruma getiren önemli bir hastalıktır. Bu durum hastanın yaşamında güçlükler oluşturmakla birlikte, hasta yakınları için de oldukça zor ve meşakkatli bir süreçtir.
Kişisel haklarını ve maddi menfaatlerini yönetemeyecek ve koruyamayacak durumda olan Alzheimer hastalarının korunması için vasi ataması yapılabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 396. – 494. Maddeleri arasında yer alan kısımda bu hükümler belirlenmiştir.
Engelli hastalara ve yakınlarına yönelik sunulan imkânlardan yararlanabilmek için, Alzheimer hastaları için de üniversite hastaneleri veya tam teşekküllü devlet hastanesinden engel derecesini belirtir rapor alınır. Alzheimer hastası engelli raporu alınması için; hasta yakını gerekli belgeler ile birlikte hastanenin sağlık kuruluna başvuruda bulunur.
Sağlık kurulunca hasta nörolojiye sevk edilir. Nöroloji hastayı muayene ettikten sonra klinik demans skorunun belirlenebilmesi amacı ile hastayı psikiyatri servisine gönderir. Psikiyatri gerekli muayenelerden sonra tekrar hastayı nöroloji polikliniğine sevk eder. Bu işlemlerden sonra, Alzheimer hastası engelli raporu için sağlık kurulu tarafından hastanın klinik demans skoru belirlenir.
Alzheimer hastası engelli raporu engel dereceleri şu şekilde sıralanabilir:
Alzahimer hastası engelli raporu engel derecesi %90 ve üzeri engeli kapsayan ağır klinik demans kapsamında ise, vasi olarak atanan yakını, hasta bakım ücreti alabilir ve ÖTV siz araç alma hakkı bulunur. Bu hastaların engelli sayılabilmeleri için en az % 40 engelli sağlık kurulu raporu gereklidir.
Alzheimer hastası vasi tayini davası açılabilmesi için öncelikle hasta için vasi olabilecek bir kişinin tespit edilmesi gereklidir. Vasi olacak kişinin taşıması gereken bazı özellikler vardır. Vasi olacak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir. Vasisi olacağı vesayet altına alınacak olan kişinin hem maddi hem manevi tüm ihtiyaçlarını yönetebilmek adına ehil bir kişi olmalıdır. Vesayete engel olabilecek durumların kendisinde bulunmaması gerekir. Alzheimer hastası vasi tayini davası Sulh Hukuk Mahkemelerine başvurarak açılır.
Vasi tayininde bulunacak olan kişi; Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe ile başvuruda bulunur. Gerekli harç ve masraflar ödendikten sonra dava açılır. Dava için delil toplama süreci başlar ve gerekli tetkikler yapılır. Gerekli görüldüğü durumlarda tanık dinlenebilir. Yapılan tetkiklerden sonra karar verilir. Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliği karar ve onayından sonra vasi ataması gerçekleşir.
Bu tür davalarda, talep edilen davanın ne kadar sürede sona ereceğine ilişkin net bir süre vermek mümkün değildir. Başvurulan mahkemenin dosya durumu ve iş yoğunluğuna göre, duruşma günü için verilen süre değişebilir.
Ayrıca her dava için delil toplanması süreci, gerekli görüldüğü hallerde vasi olarak başvuran kişi ile ilgili gerekli tetkik ve araştırmalar, tanık dinleme gibi durumlar olabileceğinden Alzheimer hastası vasi tayini davası kaç gün sürer sorusuna da net bir cevap vermek mümkün değildir. Ancak vesayet altına alınacak kişilerin bulunduğu yer mahkemelerine başvurmak, yaşanılan dava sürecinin kısalması adına göz ölüne alınması gereken bir etkendir.
En çok sorulan sorulardan biri de, Alzheimer hastaları için noterden vasi tayini yapılabilir mi, sorusuna cevap bulabilmektir. Çeşitli nedenler ile vesayet altına alınması gerekli kişiler için vasi tayin edilebilmesi ancak alınacak mahkeme kararı ile gerçekleşebilir.
Vasi tayininde bulunacak kişi yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine dilekçe ile başvurmalıdır. Yetkili mahkemece çıkan karar onaylandıktan sonra vasi tayini gerçekleşir.
Alzheimer Hastasına Vasi Tayini Nasıl Yapılır?
Yorum Yaz