İçindekiler;
E- Devlet İle Abonelik Fesih Başvurusu Nasıl Yapılır?
E- devlet, 2006 yılında vatandaşa hizmet vermesi amacıyla kurulmuştur. Bu sistemde verilen hizmetler; vergi borcu sorgulama, mali cezalar sorgulama, nüfus bilgisi, ikametgah bilgisi, öğrencilik bilgisi, araç cezası sorgulama gibi hizmetlerden oluşmaktadır. Son dönemde yapılan bir yenilik ile bu hizmetlerin içerisine abonelik fesih başvurusu hizmeti de eklendi. Böylece abonesi olduğunuz firmaların bayiliklerine gitmeden, oralarda uzun süreler geçirip vakit kaybına uğramadan, yorucu evrak işleriyle uğraşmadan sadece birkaç tık ile abonelik fesih başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirmenin sadece iki şartı bulunmaktadır. Birincisi, e- devlet sistemine kayıtlı bir üye olmanız gerekir. İkincisi ise abonelik sizin üzerinize olmalıdır. E- devlet sistemine üye değilseniz bu işlemlerden yararlanamazsınız. Bu işlemleri gerçekleştirmek istiyorsanız, en yakın PTT kurumuna gidip bir e- devlet şifresi satın alın. Daha öncesinde e- devlet üyeliğiniz varsa ve şifrenizi unuttuysanız PTT kurumuna gidip şifrenizi de yenileyebilirsiniz. Şifre yenileme ücreti 4 TL’dir. Ama daha önce bir üyeliğe sahip değilseniz 2 TL karşılığında e- devlet sistemine üye olabilirsiniz. E- devlet sistemi üyeliğinizi aldıktan sonra arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazıp aratmanız yeterli olacaktır.
Abonelik fesih başvurusu 5 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada T.C. kimlik numaranız ve e- devlet şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. İkinci aşama olarak ise arama çubuğuna “abonelik fesih başvurusu” yazıp aratın. Üçüncü aşamada arama sonucunda çıkan firmalardan hangisine aboneyseniz onu seçip fesih başvurusu oluşturma seçeneğine dokunun. Eğer bu aşamada karşınıza kimlik doğrulama ile ilgili bir ekran çıkarsa sistemden çıkış yapın. Sisteme tekrar girdiğinizde kimlik doğrulama işlemi ile karşılaşacaksınız ve karşılaştığınız ekranda “şimdi doğrula” butonuna tıklayarak bir doğrulama seçeneği seçip bu aşamayı tamamlayın. Daha sonra yine ilk 3 aşamayı gerçekleştirin. Kimlik doğrulama sistemini daha önceden yapmışsanız direkt olarak dördüncü aşamaya geçersiniz. Dördüncü aşama ise başvurunuzu kimlik bilgileriniz ve iptal nedeninizi açıklayıp başvurunuzu göndereceğiniz aşamadır. Başvuruyu gönderdikten sonra son aşamaya geçebilirsiniz. Beşinci aşamada başvurunuzu kontrol etmeniz gerekir. Arama çubuğuna “abonelik sorgulama” yazıp başvuru yaptığınız firmayı seçin ve ekranda başvurunuz gözüküyorsa, işlemleri doğru bir şekilde tamamlamışsınızdır.
Abonelik kaydınızın sonlanması e- devlet ile ilgili değil firmayla ilgilidir. E- devlet üzerinden yapmış olduğunuz abonelik fesih başvurusu 24 saat içerisinde firmaya iletilecektir. Geri kalan süreci firma yönetmektedir. Başvurunuzun üzerinden 24 saat geçtikten sonra firmanın müşteri hizmetleriyle konuşup abonelik sonlandırma süreciyle ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca başvuru sonrasında ücretlendirmenin de durması gerekmektedir. Müşteri hizmetlerine bunu da hatırlatmayı unutmayın.
E- devlet aracılığıyla abonelik fesihlerinizin başvurularını yapmak için herhangi bir saat veya tarih sınırlaması yoktur. Dilediğiniz saatte ve dilediğiniz tarihte fesih başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Zaten başvurularınız 24 saat içerisinde firmaya iletilecektir. Ama abonelik fesih işlemlerinizi firma aracılığıyla yapacağınız zamanlarda başvuru yapacağınız bayinin açık olduğu saatleri seçmeniz gerekecektir.
E- devlet üzerinden abonelik fesih başvurusu yaparken, taahhütnamenizin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer bir taahhütname imzalamışsanız, abonelik fesih başvurusu ekranında bitiş tarihini göreceksiniz. Taahhüt henüz bitmemişse, bunun için firma maddi bir cezai işlem uygulayacaktır. Bu para cezası faturanıza yansıtılacaktır. Cezanın ne kadar olduğunu ise e- devlet üzerinden öğrenemezsiniz. Firmanın müşteri hizmetini arayıp bu konuda bilgi almanız gerekmektedir.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
E- Devlet İle Abonelik Fesih Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yorum Yaz