Bankalarla ilgili sizlere beklentilerin tamamını sunmak sitiyoruz. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ihtiyaç-taşıt-konut kredisi faiz oranları ne kadar? Güncel kredi faizleri hepimiz için önemli. Hem güncel kredi oranları hem de kredilerle birlikte verilen faizler hepimizi etkiliyor. Kredi faiz oranları ile ilgili son dakika haberleri yakından takip ediliyor. Bilindiği üzere bankaların kredi faiz oranları dönem dönem değişkenlik gösteriyor. Bankalar tarafından yapılan bu düzenlemelerin ardından güncel kredi faiz oranları güncel olarak değişiyor.
Pandemi süresince bankada parası olanlara bankaların özel kampanyaları olmuş bir dönem e-vadeli mevduat hesabı olanlara çok düşük faiz oranları verilmişti. Daha sora faiz oranları tekrar güncellendi. Özellikle geçtiğimiz aylarda ilk günlerinde başlatılan bankaların hoş geldin faizi kampanyaları, yatırım yapmak isteyen vatandaşları bir nebze olsun rahatlattı. Bankaların 32 günlük faiz oranlarında az da olsa faiz yükseltmesi, parası olanları sevindirdi. Peki bankada parası olanlar, e vadeli hesap açanlar için faiz oranları artacak mı? Şubat ayında hangi bankalar 32 günlük en yüksek mevduat faiz oranı veriyor? Gelin bunların hepsini güncel olarak inceleyelim ve süreçlere birlikte göz atalım.
Bankalar 32 günlük mevduata verdikleri faiz oranlarını güncellemeye başladı. Geçtiğimiz aylarda bankaların verdiği hoş geldin faizinin özellikle e-vadeli hesap açanlara yüksek faiz vermesi yatırımcıyı endişelendirdi. Vadeli hesap faiz oranlarının düşmesiyle yatırımcılar alternatif kanallar aramaya başladı. Konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi indirimi derken bankalar tekrar vadeli mevduata faiz oranlarını yükseltti.
Koronavirüs pandemisiyle bankalarda 32 günlük mevduatı olan vatandaşlar, bankaların konut, ihtiyaç ve taşıt kredi kampanyalarının ardından mevduat faiz oranlarını da düşürmesiyle tedirgin oldu. Bankalar aktif rasyosu oranı tutturma zorunluluğu getiren BDKK, bankaların mevduatlarının bir kısmını kredi olarak dağıtma zorunluluğu getirmişti. Bankalar aktif rasyosu oranı tutturamazsa eğer bankalara yüksek oranda para cezası kesilecekti. Bu uygulamalar sonrası bankalar indirimli kredi dağıtmak istemediği için daha az vadeli mevduat hesabı tutma yöntemini seçmesi ile vadeli mevduat faiz oranları yüksek bir miktarda düşmeye başlamıştı.
Bu süreçte bankada parası olan vatandaşların TL hesapları büyük hızda eriyerek enflasyonun çok gerisinde kaldı. Ağustos ayı itibari ile bazı bankalar vadeli mevduat oranlarını tekrar güncellemiş ve değişiklik yapmıştı. Şimdi bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerindeki faiz oranlarını güncellemesiyle 32 günlük vadeli mevduata verilen faiz oranları da güncellendi. Bankaların faiz oranlarını değiştirmesi, bankada parası olan vatandaşları farklı yatırım kanallarını araştırmasına neden oldu. Bazı yatırım fonlarının risksiz oluşu ve sabit bir faiz getirinin olması vatandaşa daha cazip geldi. Peki şubat ayında 32 günlük vadeli mevduata en yüksek faiz veren bankalar hangisi?
Yorum Yaz