İçindekiler;
Hamilelik sürecinde ve de sonrasında kadın işçilere tanınan haklar bulunmaktadır. Hamile ve doğum yapan işçi hakları nelerdir öğrenmek için makalemizi okumalısınız.
Hamile ve doğum yapan işçi hakları nelerdir? sorusu bu sürece girmeye hazırlanan kadın işçilerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Doğum öncesinde ve doğum sonrasında kadınlara bazı haklar verilmektedir. Peki, hamile ve doğum yapan işçi hakları nelerdir? Öncelikle bu haklar hakkında bilgi sahibi olmak bu süreci doğru geçirebilmek için oldukça önemlidir.
Hamile ve doğum yapan işçi hakları, doğum öncesi ve doğum sonrası olarak değişmektedir. Bu hakların kanun ile korunduğu da unutulmamalıdır. Bu haklar ile birlikte kadın işçiler için kısmi süreli çalışma, yarı zamanlı çalışma, ücretli izin gibi olanaklar tanınarak sürecin kolaylaştırılması amaçlanmıştır.
Doğum öncesi kadın işçilere verilen haklar birden fazladır. İlk olarak hamilelik sürecinde gerçekleşen tüm sağlık kontrollerinin ücretli izin olarak değerlendirilmesi ve çalışanın maaşından kesinti yapılmaması gereklidir. İşveren bu koşulları yerine getirmekle yükümlüdür.
Hamilelik dönemindeki kadın işçilerin çalışma saatleri ise 7,5 saat ile sınırlandırılmaktadır. Kadın işçiler belirlenen saat dışında çalışamamaktadır. Bunun yanı sıra doğum öncesi gece çalışması da kanun ile kısıtlanmıştır. Sağlık raporu doğrultusunda 7,5 saatten daha az çalışması gereken kadın işçilere de haklar tanınmaktadır.
Kadın işçilere doğum öncesi 8 hafta ücretli izin hakkı da tanınmaktadır. Eğer çoklu gebelik durumu var ise bu süre 10 hafta olarak değişmektedir. Fakat çalışanın talebi doğrultusunda doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilme hakkına da sahiptir.
Doğum sonrası kadın işçilere verilen haklar da birden fazladır. Doğum gerçekleştikten sonra tekli gebelik doğumları için 8 hafta, çoklu gebelik için ise 10 hafta analık izni verilmektedir. Bunun yanı sıra gebelik öncesi kullanılmayan izinler doğum sonrası da kullanılabilmektedir. Bu izinler tamamlandıktan sonra çalışanın isteğine bağlı olarak 6 aya ücretli izin hakkı da tanınmaktadır.
Bu izinler 3 yaşından küçük çocukları evlat edinen kadın işçiler için de geçerlidir. Doğum sonrası izinler tamamlandıktan sonra kadın işçilere çalışılan süreçte günlük 1,5 saat süt izni hakkı da tanınmaktadır.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?
Yorum Yaz