İçindekiler;
Kreatinin yüksekliği nedir? Yolu hastaneden geçen pek çok kişinin sıklıkla duymuş olduğu kelimelerden biri de kreatinindir. Kreatinin için böbrek fonksiyonlarının değerlendirmesi ölçütüdür diyebiliriz. Böbrekten kaynaklanan sorunların değerlendirilebilmesi için, öncelikle böbreğin nasıl çalıştığını bilmek önem teşkil etmektedir. Sağlıklı bir insan vücudu, verimli çalışarak tüketilen gıdaların metabolize etmektedir. Böbreklerimiz de, vücudumuzda metabolize edilmiş olan bazı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
Atık maddeler arasında kreatinin, üre gibi maddeler bulunur. Sağlıklı bir böbrekten dakikada yarım fincan kanı süzmesi beklenmektedir. Böbrekler bu kadar kısa bir süre içerisinde bu maddeleri vücuttan ve sonrasında ise idrara dönüştürür. Kreatinin, böbreklerin fonksiyonlarının belirlenme ölçütü olarak karşımıza çıkmaktadır. Böbrek fonksiyonlarınız ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre gün içerisinde tüketilmesi gereken miktardan daha az su tüketimi sağlandığında, pek çok sağlık sorununa kapı aralamış oluyorsunuz. Günlük su tüketiminin yetersiz olması durumunda mide ülseri, yüksek kolesterol, kabızlık, kreatinin yüksekliği gibi daha pek çok istenmeyen durumla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle su tüketimine itina göstermek büyük önem teşkil ediyor.
Böbreklerle ilgili rahatsızlıklarda birbirinden farklı belirtiler gözlemlenebilmektedir. Gözlemlenen belirtiler arasında; sık idrara çıkma, idrar miktarında düşüş, kanlı idrar, yüksek tansiyon, ödem gibi şikâyetler yer alabilir. Fakat bazen hiçbir problem olmasa bile tesadüfen yapılan bir tahlil sonucu kreatinin miktarında Yükseliş görülebilmektedir. Hastanın kreatinin düzeyi yüksek çıktığında hasta, oldukça kapsamlı bir muayeneden geçirilecektir. Yapılan tahlil sonuçlarında çıkan kreatinin değerinin, olması gereken referans aralığının üzerinde çıkması durumunda kreatinin yüksekliği belirlenmektedir.
Kreatinin yüksekliğini etkileyen birçok faktör olabileceğinden kreatinin yüksekliği nasıl düşürülür ve normal referans aralığına nasıl ulaşılır? Merak edilebilmektedir. Su tüketimininizin minimum seviyede olmasının kreatinin seviyesini yükselttiği bilinmektedir. Buna ek olarak, kan kaybı, gibi durumlarda kreatinin yükselmesine sebep olabilmektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz. Buna ek olarak papatya çayı, tarçın gibi bitkilerin de kreatinin seviyesini düşürdüğü bilinmektedir.
Böbreklerin normal çalışma fonksiyonunu etkileyen durumlar kreatinin düzeylerinde yükselişe sebep olabilmektedir. Bu nedenle böbrek fonksiyonlarında meydana gelen bu olumsuz durumun ne zaman başladığını bilmek Hekim açısından önemlidir. Hastalığın erken teşhis edilebilmesi durumunda tedavi şansı çok daha yüksektir. Kreatin yüksekliğinin belirtileri oldukça fazladır. Bunlardan bazıları; mide bulantısı, kusma, halsizlik, ödem, ciltte kuruluk gibi pek çok belirti ile karşılaşılabilir.
Yapılan araştırmalara göre kreatinin seviyeleri cinsiyet ve kökene göre değişkenlik gösterebilen bir yapıya sahiptir. Örneğin; kadınlarda bulunan kreatinin değerleri kadınların kas yapısı ve kütleleri daha düşük olduğundan biraz daha düşük olabilmektedir. Kreatinin düzeyleri ölçüm yapılan laboratuvar ve ölçüm tekniklerine göre farklılık gösterebileceğinden, normal bir kreatinin değeri vermek yanıltıcı olabilmektedir. Bu nedenle kreatinin kaç olursa tehlikeli bunu incelemek daha faydalı olacaktır. Yaklaşık olarak 1.2 mg/dl üzerindeki bir değer kreatinin yüksekliğini tespit etmek için yeterli olabilmektedir. Kreatin yüksekliğinin herhangi bir belirti vermeden de oluşum gösterebileceğini bilmek faydalı olacaktır.
Bazı rahatsızlıklar kreatinin ölçümünün hassasiyetini düşürerek gerçek olmayan, yalancı kreatinin yüksekliği denilen bir yükselişe neden olabilmektedir. Kreatinin değerleri herhangi bir rahatsızlığa neden olmadığı halde kreatinin değerlerinin yalancı kreatinin yüksekliğine neden olduğu durumlardan bazıları; idrarda lökositler, iyotlu kontrast içerikli maddelerdir. Bunun dışında kreatinin düşüklüğü de bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. İdrar yolu hastalıkları, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi durumlar düşük kreatinin seviyesinin nedenlerinden biri olabileceğinden hastanın kreatinin değerlerin yüksekliğine ya da düşüklüğüne göre uygun bir tedavi belirlenmelidir.
Kreatinin yüksekliği dikkate alınması gereken önemli bir durumdur. Kreatinin kaç olursa böbrek yetmezliği olur? Kreatinin yüksekliği tek başına böbrek yetmezliği teşhisi konulabilmesi için yeterli bir ölçüt değildir. Hastaya böbrek yetmezliği teşhisi konulabilmesi için daha detaylı bir tetkik yapılmalıdır. Hastanın herhangi başka bir rahatsızlığının olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi rahatsızlıklar da böbrek yetmezliğine neden olabileceğinden, bu tarz hastalıkların varlığı ile birlikte seyreden kreatinin yüksekliği varsa böbrek yetmezliği teşhisi uzman hekim tarafından konulabilmektedir.
Kreatinin Yüksekliği Nedir?
Yorum Yaz