İçindekiler;
Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği hakkında konuşacağız. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının 12.05.2019 tarihinde resmi gazetede yayınlanan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu web sitesinde duyurulan Elektrik piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği ile ilgili özetleme yapacağız. Yönetmeliği özetlemeye başlamadan önce belirtmem gereken önemli bir konuya değinmek istiyoruz.
Amacımız doğal kaynakların gelecek nesillere temiz ve kullanılabilir kalması gerektiğinin farkındalığını oluşturmak. Bu amaç doğrultusunda ne kadar çok insan, alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırsa, dünya o kadar az kirlenecek.
Enerji ve Tabi Kaynaklar bakanlığı tarafından 30772 sayılı resmi gazetede elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretim yönetmeliği yayınladı.
Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın kendi üretim tesisinden karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması ile elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek, gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi olarak belirtiliyor.
Bu yönetmelik hazırlanırken muhtemelen tüketicilerden veya sivil toplum kuruluşlarından herhangi bir fikir alınmamış olmalı ki yönetmeliğin neredeyse hemen her yerinde enerji dağıtım işletmecileri koruma altına alınmış.
Bu yönetmeliğe göre, önlisans veya lisans almadan yenilenebilir enerji üretimi 1 Megavat çıkarılmış. Yani Bin Kilowatt elektrik enerjisi üretecek bir santral kursanız da şirket kurmaya veya lisans almaya gerek yok.
Eğer kuracağınız enerji santralinde üreteceğiniz enerjiyi kendiniz tüketecek ve herhangi bir dağıtım şirketine veya iletim şebekesine vermeyecekseniz hiç bir prosedüre gerek yok. Ancak ürettiğiniz enerjinin fazlasını satmak ister veya şebekeye bağlı sistem kurmak isterseniz, şebeke işletmecilerinin insiyatifine kalmışsınız demektir.
Şebeke işletmecisi, neredeyse gözünün üstünde kaşın var diye projenizi kabul etmeyebilir. Yönetmelikten çıkan özet bu şekilde. ‘Üretim tesislerinin ilgili mevzuat gereği ödemekle yükümlü oldukları bedeller saklıdır.’ üretilen enerjinin en düşük fiyattan satın alınması, bununla beraber enerjinin 10 yıl süre ile satın alınacağına vurgu yapılması, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi cazibesini kaybettiriyor.
Birilerinin çıkıp bu yönetmeliğin amacına uygun olmadığını dile getirmesi ve bu yönetmeliğin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmesi gerekiyor. Yönetmelik amacında belirtildiğinin aksine, enerji dağıtım ve işletim şirketlerini neredeyse koruma altına alınmış.
Yenilenebilir enerji üretimi yaparak, şebekeyi kullanacak gerçek veya tüzel kişileri de enerji şirketlerine mahkum hale getirmiş. Yönetmelik ile hem kamu kurum ve kuruluşlarını hemde özel kişileri, Alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üreterek, dağıtım şebekesini kullanmak için bir sürü prosedür bekliyor.
Yönetmelikte tek cazip nokta, şebekeyi kullanmadığınız sürece herhangi bir yere müracaat etmeye gerek yok.
Güneş panellerinin şebekeden bağımsız olan off grid sistemlerinin cazip değil. Ancak bu yönetmelikle şebekeye bağlı on grid sisteminde pek cazip olduğunu söylemek doğru olmaz.
Yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren, enerji firmaları, elektrik mühendisleri veya teknisyenleri odaları ve duyarlı sivil toplum örgütü başkanları veya temsilcileri, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının Mayıs 2019 Tarihinde mevcut enerji dağıtım şirketlerini korumak yerine, alternatif enerjilerin üretimini ve kullanımını cazip hale getirecek şekilde yeniden düzenlenmesi için çalışması gereklidir.
Ne kadar çok insan alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırsa, dünyamız o kadar az kirlenecek.
Amaç;
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını tüketim noktasına en yakın kendi üretim tesisinden karşılaması, arz güvenliğinin sağlanmasında küçük ölçekli üretim tesislerinin ülke ekonomisine kazandırılması ve küçük ölçekli üretim kaynaklarının etkin kullanımının sağlanması ile elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi amacıyla lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek, gerçek veya tüzel kişilere uygulanacak usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik;
ç) Lisanssız üretim yapan kişilerin bu Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri ile kurulan üretim tesislerinin denetlenmesine, ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 14/3/2013 tarihli ve Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 6/A maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
ç) Bakanlık: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,
ğ) EİGM: Bakanlık Enerji İşleri Genel Müdürlüğünü,
ı) İl Özel İdaresi: Üretim tesisinin kurulacağı yerin il özel idaresini veya il özel idaresi bulunmayan yerlerde ilgili büyükşehir belediyesi yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığını,
Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği
Yorum Yaz