İçindekiler;
Doğum her kadın için özel duygulardan biridir. Bizde yazımızda memurların hamilelik ve doğumdan doğan izin ve sosyal hakları başlığını ele alacağız.
Memurların hamilelik ve doğumdan doğan izin ve sosyal hakları anne ve anne adayı memurlar tarafından merak edilen konulardan biridir. Gebelik durumlarında anne ve bebeğin sağlığı için devlet güvencesinde birtakım haklar tanınır. Anne adayı memurlarda bu anlamda verilen izin ve hakları kanun gereği kullanırlar. Bizde yazımızda bundan hareketle memurların hamilelik ve doğumdan doğan izin ve sosyal hakları ele alacağız. Öncelikle memur doğum izni kaç gün başlığını ele alalım.
Doğum izni gebelik süreciyle beraber kazanılan bir haktır. Özel yada kamu sektörü olsun fark etmeksizin kadınlar bu avantajlardan yararlanır. Doğum öncesi ve sonrası verilen izinlerle anne ve bebeğin daha sağlıklı bir süreç geçirmesi sağlanır.
Memur doğum izni doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadır. Anne adayları doğum öncesi izinlerinden 5 haftayı doktor raporuyla belgeleyerek bu süreyi doğum sonrasına ekletebilirler. Doğum izninin doğum sonrasına eklenebilmesi için bu sürede fiilen çalışılması gerekir. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izine artı 2 hafta eklenmektedir.
Anne adayları kadar babalarda doğum izinlerinden yararlanabilmektedir. Erkek memur doğum izni diğer adıyla babalık izni 10 gün izne tabidir.
Doğum izni gebelerin birtakım avantajlar sağlamasını beraberinde getirir. Öncelikle gebelere kısa çalışma saatleri, gece çalışmama ve ağır işlerde çalışmama gibi ayrıcalıklar tanınır. İş kanunun ilgili maddesi gereği gebelerin ağır işlerde çalıştırılamayacağı kanun korumasına alınmıştır.
Gebe çalışanlara tanınan bu ayrıcalıklar karşısında maaşında herhangi düşüş söz konusu olamaz. Ayrıca doğum kontrolüne giden gebelere ücretli izin verilecektir. Bu durum anne adaylarının ne kazancında nede yıllık izinlerinde bir eksilmeye neden olmayacaktır. Bu bağlamda gerek özel sektörde çalışan gerek memur doğum izni 2021 yılında bu ayrıcalıklardan yararlanacaktır. İşverenin bu konuda gebeleri işten çıkarmaya dair bir teşebbüsü olamaz.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
Memurların Hamilelik ve Doğumdan Doğan İzin ve Sosyal Hakları 2022
Yorum Yaz