İçindekiler;
SGK başvurusu dava şartı söz konusu olduğunda birçok detay dikkat çekmektedir. Özellikle başvurularda mahkeme gerekip gerekmediği merak ediliyor.
SGK başvurusu dava şartı olmadan son derece kısa sürede yapılabiliyor. Özellikle işçi hakları söz konusu olduğunda bazı durumlarda iş mahkemelerine dava açılması gerekebiliyor. Bu tür durumlar için SGK’ya dilekçe verilerek başvurunun sürecinin takip edilmesi gerekiyor. Sigortasız işçi çalıştırmak, prim günlerini eksik yatırmak ve iş kazaları gibi durumlarda iş maskeleri ya da idare mahkemelerine başvuru yapılması gerekebilir. Bu tür durumlarda başvuru sürecinin en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlayacak olan dava sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi gerekebilir.
Sigortasız çalıştırılma, eksik gün sayısı ve benzer durumlarda SGK tarafından dilekçelere 60 iş günü içinde cevap verilmemesi durumunda iş mahkemelerine başvuru yapılabilir. Başvuru yaparken delillerle birlikte çalışılan yerdeki iş mahkemelerine başvuru yapılabilir. Özellikle eksik prim yatırılan durumlarda da sonuç alınmadığında iş mahkemelerine başvuru yapılabilir. İş Mahkemesi başvurusu yapmak için, marazatınızı belirten bir dilekçeyle birlikte iş mahkemesine tevzi bürosuna başvuru yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan her durum için başvuru sürecinizi eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
SGK hizmet tespit davası açmak istediğinizde emeklilik sürecinde yaşadığınız sorunları ele almanız gerekebilir. Bu durumda sigortaya girişiniz ve doğum/askerlik borçlanması bilgileriniz son derece önemli olacaktır Bu sürelerin tespit edilmesi ve gerekiyorsa ilgili ödemelerin yapılması uygun olacaktır. Hizmet tespitinin yapılması gerektiğinde dava açılması ve aşağıdaki şartları taşıması gerekir:
iş yerinin SGK şartlarına uygun şartları yaşıması
İşçinin ilgili iş yerinde sigortasız çalıştırıldığının tespit edilmiş olması
Hizmet tespit davasının uzun vadeli olması
Davanın 5 yıl içinde açılmış olması gerekir
SGK hizmet tespit davası gibi birçok dava da açabilir. İşçilerin tazminatlarını alamamaları ve benzer birçok durum için maaş bordroları, çalışma ve hizmet sürelerinin belirlenmesi son derece önemlidir. SGK dosyalarında ve resmi kayıtlarda yer alan birçok detayın belirlenmesinin ardından ilgili davanın 5 yıl içinde açılmış olması da gerekiyor.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
SGK Başvurusu Dava Şartları Nelerdir ?
Yorum Yaz