İçindekiler;
Sigortalı çalışanlar şirket kurabilir mi, SGK’lı olmak şirket kurmaya engel midir merak edenler için makalemizi hazırladık.
Sigortalı çalışanlar şirket kurabilir mi? sorusu sigortalı olup çalışmayı sürdüren ve şirket sahibi olmak isteyenlerin yanıtını merak ettiği bir sorudur. Günümüzde kişiler düzenli bir işe sahip olsalar da ek gelir elde etme amacı ile farklı işlere yönelmek ya da şirket kurmak isteyebilmektedir. Fakat sigortalı çalışan olma durumunun şirket kurmak için engel olup olmadığı da merak edilmektedir. Peki, sigortalı çalışanlar şirket kurabilir mi?
Sigortalı çalışırken şirket kurmak için kişinin iş sözleşmesinde yer alan koşullar oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise kişinin iş sözleşmesinde çalışanın çalışma süreci içerisinde şirket kuramayacağına dair bir koşul bulunması durumunda sigortalı çalışanın şirket kurma hakkı bulunmamaktadır. Fakat böyle bir ibare bulunmadığın çalışanın şirket kurabilmesi mümkündür.
4A sigorta kapsamında çalışan bir kişinin şirket kurabilmesi mümkündür. Bu durumun gerçekleşebilmesi için işveren ile yapılan iş sözleşmesinde şirket kuramayacağına dair koşul bulunmaması gerekmektedir. Bu koşul bulunmadığında özel sektörde çalışanlar şirket açabilmektedir. Sigortalı olarak çalışan kişinin şirket açması durumunda BAĞ-KUR primi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. 4A sigorta dahilinde çalışan kişi aylık olarak primini yatırdığı takdirde BAĞ-KUR prim ödemesi durdurulmaktadır. Şirket kuran ve sigorta kapsamında çalışan kişilerin sigortalı işlerinden ayrıldıkları takdirde BAĞ-KUR ödemelerini gerçekleştirmesi gerekir.
SGK’lı çalışanın bir şirket sahibi olduğunda sigortalı olma durumu sürmektedir. Bu çalışanların BAĞ-KUR’lu bir yere sahip olmaları nedeni ile BAĞ-KUR’lu olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat işten ayrılma durumu zorunlu olarak BAĞ-KUR’a geçilmesine sebep olmaktadır.
SGK’lı bireylerin kendi üzerlerine şirket açmak için çalıştığı kurumla yaptığı sözleşme detaylarının şirket kurma üzerine maddeler olması gerekmektedir. Sigortalı çalışan bireylerin şirket kurması için bu maddelerin bir sorun teşkil etmeyecek düzeyde hazırlanması gereklidir. Bu maddeler dışında çalışanın aynı sektörde bir iş kurmasını engelleyecek maddeler genel olarak bu sözleşmelerde yer almaktadır. Sözleşmede böyle bir madde bulunuyorsa bunun ya değiştirilmesi ya da kaldırılması gerekmektedir.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
Sigortalı Çalışanlar Şirket Kurabilir Mi?
Yorum Yaz