İçindekiler;
Sık idrara çıkmak gün içinde bol sıvı tüketmeye bağlı olarak vücut için yararlıdır. Ancak sık tuvalete çıkacak kadar sıvı tüketilmediği halde idrar hissi varsa bazı hastalıkların habercisi olabilir. İdrar yolu ile vücuttaki toksinlerin ve zararlı maddelerin dışarı atılması mümkündür. Bu nedenle gün içinde bolca su tüketmek idrar yolları enfeksiyonuna karşı koruyucu niteliktedir.
İdrar yolları ile rahatsızlıklarda ilk olarak böbrek sağlığı ele alınır. Böbrekte ya da mesanede oluşan bazı hastalıklar kişilerin çok sık idrar yapmak neyin belirtisi diye kaygılanmalarına neden olabilir. Çay kahve gibi alışkanlıkların yoğun olması sıkça idrar ihtiyacı hissedilmesine neden olabilir.
Kaygı duygu durumu olan kişilerin dışarıya çıkmadan önce ya da dışarıdayken sık sık tuvalete çıkmaları zamanla hastalıktan ziyade alışkanlık halini alacaktır. Tüketilen sıvı miktarına bakılarak tuvalete çıkma oranında fazlalık olduğunda fizyolojik hastalıkların teşhisi için mutlaka doktor kontrolüne başvurulmalıdır.
İdrar yolu enfeksiyonu sindirim sistemindeki bakteri mikropların idrar yolunda oluşturdukları iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır ve en önemli belirtisi yanma ve ağrı eşliğinde sık idrara çıkmaktır. Bu nedenle uzun süre tekrarlayan sancılı idrara çıkmalar ihmal edilmeden tedavi ettirilmelidir.
İdrara çıkma ihtiyacının erkeklerde normalden fazla olması ilk olarak akla prostat hastalığını getiriyor. Prostat ya da böbrek rahatsızlıkları erkeklerde sık idrara çıkma durumunu tetikleyen başlıca rahatsızlıklardır. Ancak ilerleyen yaşlarda kullanılan kronik rahatsızlıklara bağlı ilaçlarda idrar söktürücü özellikte olabilir. Düzenli kullanılan ilaçların sıklıkla idrara çıkma isteği uyandırması çoğu zaman zararsızdır.
Herhangi bir biyolojik hastalığa bağlı olmadan kendiliğinden gelişen sık idrara çıkma stresli dönemlerde daha çok görülebilir. Stresli dönemlerde bağırsak ve sindirim sisteminin daha aktif faaliyete geçmesi su kaybına bağlı olarak sıkça tuvalete çıkmaya neden olabilir. Erkeklerde yaygın olarak görülen prostat rahatsızlığına önlem almak amacıyla sık idrara çıkanların üroloji doktoruna görünmeleri faydalı olacaktır.
Erkeklere göre kadınlarda sık idrara çıkma rahatsızlığı daha sık yaşanır. Gebelik ve diğer kadınsal faktörüler idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara kadınların daha yatkın olmalarına neden oluyor. Kadınlardaki mesane ve enfeksiyon hastalıklarına karşın önemli bir sinyal niteliğinde olan sık idrara çıkma mutlaka dikkate alınmalıdır.
Günlük idrara çıkma sayısının normalden fazla kabul edilebilmesi için, her kadının kendi tükettiği sıvı miktarını dikkate almaları gerekiyor. Yaklaşık 2,5 litre su içen biri için 7-8 defa idrara çıkmak normalken, az su ve sıvı tüketenlerde bu sayı fazla kabul edilir.
Mesane enfeksiyonu, mesanenin normalden aktif özellikte olması ve mesane inflamasyonu gibi rahatsızlıklar kadınlarda sistit olarak adlandırılan ve yaygın olarak görülen rahatsızlıklardır. Gece ve gündüz olmak üzere sürekli idrar ihtiyacının hissedilmesi, sosyal yaşamı ve uyku düzenini de olumsuz etkileyecektir.
Özellikle kadınlarda kronik hal alan sık idrara çıkma zamanla doktora gitmeye gerek kalmadan evde tedavi edilme isteği uyandırabiliyor. Genital bölge temizliğinin yeterince yapılmaması gibi durumlar idrar yollarının enfeksiyona daha elverişli olmasına neden olur ve neredeyse her ay düzenli olarak sistit olmak kaçınılmaz olur.
Kadınlarda ve erkeklerde sık sık idrara çıkma evde tedavisi için soğan suyu ve maydanoz sapının kaynatılarak içilmesi kuvvetli bir idrar söktürücü olarak tüm enfeksiyonun kısa zamanda vücuttan atılmasına yardımcı olur. Maydanoz ve soğanın vücut için güçlü bir antioksidan özelliğinde olması, doğal yoldan idrar yollarının temizlenmesini sağlıyor. Ancak bitkisel yöntemlerle geçmeyen ve şiddetli ağrılarla idrara çıkılıyorsa mutlaka uzman doktor takibinde ilaç tedavisine başlanmalıdır. İhmal edilmesi halinde idrar yollarındaki rahatsızlık üreme sistemindeki bazı noktalarda kalıcı hasarlara neden olabilir.
Bol su tükettikten bir süre sonra düzenli olarak tuvalete çıkmak normaldir. Ancak su içer içmez idrara çıkma sürekli tekrarladığında mutlaka kontrol ettirilmesi gereken bir durumdur.
Vücuda giren sıvının belli bir sindirim sistemi düzeninden geçmesi gerektiği düşünüldüğünde, su içilir içilmez hemen idrara sıkışmanın ardında bir rahatsızlık bulunabilir. Özellikle hamilelik durumu olmayan kadınlarda mesaneye baskı yapabilecek hastalıklar araştırılmalıdır. Herhangi fizyolojik bir rahatsızlık teşhis edilmediğinde büyük ölçüde bu durum tuvalete çıkma alışkanlığı ile ilgili olabilir.
Sık İdrara Çıkma Nedenleri
Yorum Yaz