Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

221 Okunma — 10 Ağustos 2020 22:18
Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

İçindekiler;

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah ruhsatı nasıl alınır, sorusu silah meraklıların hedefindedir. Silah ruhsatı nasıl alınır, sorusuna cevap vermeden önce şunun bilinmesinde yarar vardır. Herkes silah ruhsatı alamaz, belirli şartları bulunmaktadır. O şartları sağladığınız zaman silah ruhsatı almaya hak kazanırsınız. Yani eğer bir asker ya da polis değilseniz silah ruhsatı almanız biraz zordur ama imkansız değildir. İki çeşit silah ruhsatı bulunmaktadır, bunlardan biri silah bulundurma ruhsatı bir diğeri ise silah taşıma ruhsatıdır.

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?

Silah bulundurma ruhsatı aldıysanız, ikamet ettiğiniz ilin dışına çıkaramamaktasınız. Ama silah taşıma ruhsatı aldıysanız, istediğiniz şekilde yanınızda başka yerlere götürme imkanınız bulunmaktadır. Birçok sebepten dolayı yanınızda silah taşımak istiyor olabilirsiniz. Canınızı tehlikelerden korumak için ya da mallarınızı korumak için silah sahibi olmak isteyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak silah ruhsatı almanız gerekmektedir. Bu gibi durumlarınız var ise, valiliğe bunu bildirmeniz gerekmektedir. Tabi bu ruhsatı almanın belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartlara göz atalım.

Silah Ruhsatı Alma Şartları Nelerdir?

Silah ruhsatı almanın belirli şartları bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan herkes silah ruhsatı sahibi olabilmektedir. Silah ruhsatı almanın ilk şartı 21 yaşını doldurmuş olmaktır. 21 yaşını doldurmayan hiçbir kimseye silah ruhsatı verilmemektedir. Ayrıca tabanca ve tüfekler için de bu yaş sınırı farklılık göstermektedir. Tabanca almanın yaş sınırı 21 iken, tüfek almanın yaş sınırı 18’dir. Silah ruhsatı belirli meslek grubunda olan kişilere başvurmaları halinde direkt olarak verilmektedir. Bu meslek grupları içinde bulunmayan kişiler ise, eğer can güvenliğinden endişe duyuyorlarsa, bunu valiliğe bildirmesi gerekmektedir. Valilikte bu başvuruyu uygun görürse, o kişiler de silah ruhsatı almaya hak kazanırlar. Aynı durum ülkemize gelmiş olan yabancı uyruklu kişiler için de geçerli olmaktadır.

Ayrıca TSK bünyesinde şehit olmuş olan kişilerin, eşlerine ve de çocuklarına da can güvenliklerini korumaları için silah ruhsatı verilebilmektedir. Bunlar haricinde, polis ya da askere yardım etmiş olan ve de bu bünyeye katılmayı isteyen kişilere de bu konuda kolaylık sağlanmaktadır. Ama bu durumda da yine valiliğe başvurmak gerekmektedir. Valilik uygun görürse bu izni vermektedir. Bu durum istismar edilirse, valilik kararı ile silah ruhsatı geri alınabilmektedir.

Silah Ruhsatı2

Silah Ruhsatı Kimlere Verilmektedir?

Meslek gruplarının bazılarında silah ihtiyaç haline gelmiştir. Bu meslek grubunda olan kişilerin silah taşıması zorunludur. Bunların en başında savcılar gelmektedir. Devletin yargılama görevini üstlenen savcılar, yanlarında silah bulundurması önemlidir. Ayrıca güvenlik görevlilerine de bu ruhsat verilmektedir. Bunların dışında, köylerde görev yapan muhtarlar, devlet dairelerinde çalışan koruma görevlileri, büyük bakanlıklarda görev yapan kişiler, gemi kaptanlarına silah ruhsatı verilmektedir. Gemi kaptanlarında özel bir durum bulunmaktadır. Gemi kaptanlarına sadece görev süreleri boyunca bu ruhsat verilmektedir. Görevleri tamamlandığı zaman bu ruhsatı geri vermek zorundadırlar.

PTT iş yerlerinde çalışan kişiler ile valilik ve bakanlıklarda görevli olan personele de bu hak tanınmaktadır. TRT çalışanları, bankalar arası para transferi yapan görevliler, infaz koruma memurları, bakanların şoförlüğünü ve korumalığını üstlenen kişiler, adliyeye bağlı olarak çalışan şoförler bu ruhsatı alabilmektedir. Aynı zamanda Belediye Başkanı ve İl Meclis üyeleri, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM sekreteri yapanlar ya da daha önce yapmış olanlar ile birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personeller silah ruhsatı alabilmektedir.

Bu saydığımız meslek grupları dışında kalan kişiler direkt olarak silah ruhsatı alamamaktadırlar. Eğer almak istiyorlar ise, bunu valiliğe yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Bildirim yapılmadan silah kullanılırsa çok ağır cezaları bulunmaktadır.

Sıradaki içerik:

Silah Ruhsatı Nasıl Alınır?