Trafik Cezaları Nelerdir?

310 Okunma — 10 Ağustos 2020 23:16
Trafik Cezaları Nelerdir?

İçindekiler;

Trafik Cezaları Nelerdir?

Birçok kişi trafikte yer aldığı için trafik cezaları nelerdir sorusuna cevap aramaktadırlar. Özellikle de iş stresinden sonra gelen büyük şehirlerde bulunan trafik sorunları, bazen insanların yanlış bir şekilde hareket edip ceza almasına sebebiyet vermektedir. Araç sürerken dikkatsizlik ve aşırı hız beraberinde cezaları hatta ölümleri getirmektedir. Bu durumların yaşanmaması için mutlaka kontrollü şekilde ve kurallara uyarak araç sürmek gerekmektedir. Peki, bu trafik cezaları nelerdir? Bu sorunun cevabına hep birlikte bakalım.

Trafik Cezaları Nelerdir?

Trafik Cezaları Çeşitleri Nelerdir?

Trafik cezalarının birçok çeşidi ve nedeni bulunmaktadır. Sürücülere caydırıcı olması için cezalar yüklenmektedir. Birçok sebepten dolayı trafik cezası yemeniz mümkündür. Bunlardan ilki alkollü araç kullanımından kaynaklı cezalar olmaktadır. Alkol kullanımından sonra araç sürmek hem tehlikelidir hem de yasaktır. Alkollü araç kullanımı sonrasında çok büyük kazalar yaşanmaktadır ve hatta ölümlü kazaların birçoğu bu yüzden ortaya çıkmaktadır. Bir anlık dalgınlık ya da direksiyon hakimiyetinizi kaybetmeniz, geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açmaktadır. Yüksek promil alkollü iseniz, çok yüksek miktarlarda ceza ödemeniz kaçınılmazdır. Trafik Ceza Kanunu’na göre, en yüksek trafik cezaları alkollü şekilde araç kullanımına kesilmektedir.

Diğer bir trafik cezası ise, muayenesiz şekilde trafiğe çıkılmasıdır. Muayene, her araç sahibinin yaptırması gereken bir iştir. Araçlar belirli periyotlar dahilinde bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu zamanlar bazı araçlar için her yıl, bazı araçlar için 2 yılda bir olmaktadır. Bu bakımların yapılmasının sebebi, araçta sizin fark edemeyeceğiniz sorunların olmasında, büyük kazalara hatta can kayıplarına yol açmaktadır. Eğer araçlarınıza size belirtilen süre içinde muayene yaptırmazsanız, büyük trafik cezaları yemeniz mümkün olmaktadır. Trafik cezası yedikten sonra 1 hafta içerisinde araç muayenesini yaptırmanız gerekmektedir. Eğer yine yaptırmazsanız, yemiş olduğunuz cezadan daha fazlasını yeme ihtimaliniz bulunmaktadır.

Trafik Cezası Neden Gelir?

Trafik cezalarının en çok geldiği durumlardan biri ise kırmızı ışık ihlalinden dolayı olmaktadır. Trafik ışıkları hem araçlar için hem de yayalar için büyük önem arz etmektedir. Ayrıca trafik ışıkları, trafiğin normal akışının devam edebilmesi için de büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı trafik ışıklarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer edilmediği takdirde büyük para cezaları verilmektedir. Para cezasından ziyade, en çok ölümlü trafik kazasının yaşandığı durumlar, trafik ışığı ihlallerinden kaynaklanmaktadır.

Türkiye sınırları içinde yaşanan en büyük kazalar aşırı hızdan dolayı olmaktadır. Aşırı hız, çok ağır can kayıplarına sebep olmaktadır. Yol kenarlarında tabelalarda bulunan hız limitleri, sizin ve diğer sürücülerin canını korumak adına yazılmış olan hızlardır. Bunlara mutlaka uyulması gerekmektedir. Hız limitleri aşıldığı zaman para cezaları yemeniz mümkündür. Bunun yanı sıra, çok ağır kazalar aşırı hızdan kaynaklı olmaktadır. Direksiyon hakimiyeti oldukça zor olduğundan dolayı, ölümlü kazaların çoğu aşırı hızdan kaynaklı olmaktadır.

Bunların dışında başka trafik cezaları da bulunmaktadır. Bunların en başında, emniyet kemeri takmamak gelmektedir. Emniyet kemeri takılmadığı takdirde büyük para cezaları gelmektedir. Ayrıca emniyet kemeri kullanılmadığı zaman, bir kaza olması durumunda ağır yaralanmalara ve hatta ölümlü kazalara dönüşebilmektedir. Bundan dolayı emniyet kullanımına büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Bir başka trafik cezası ise, araba kullanırken cep telefonu ile konuşmaktır. Araç kullanımı sırasında cep telefonu ile görüşmek trafik cezası kesilmesine sebebiyet vermektedir. Ayrıca dikkat dağınıklığına yol açtığı için kazalara neden olmaktadır. Bundan dolayı trafikte hiçbir şekilde cep telefonu ile görüşme yapılmaması gerekmektedir. Ayrıca ehliyetsiz ve ruhsatsız bir şekilde araç kullanmanın cezası da oldukça yüksektir.

Sıradaki içerik:

Trafik Cezaları Nelerdir?