İçindekiler;
Tüketici Hakem Heyeti Hızlı Başvuru
Tüketici hakem heyeti, satın aldığınız ürünün ayıplı veya kusurlu olması, ürünün tanıtıldığı gibi olmaması, ürün satış işlemindeyken söylenilen hizmeti vermemesi gibi durumlarda hakkınızı arayacağınız bir heyettir. Bu heyet, sizin tüketici olarak haklarınızı savunur ve korur. Böyle tatsız durumlarla karşılaştığınızda bu heyete yazılı olacak şekilde, posta yoluyla, avukatınız yoluyla şikayet metninizi içeren bir dilekçe vermelisiniz.
Ama eğer isterseniz daha hızlı bir başvuru da yapabilirsiniz. Bu hızlı başvuruyu e- devlet üzerinden TÜBİS yazıp aratarak çıkan sayfada başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurularda aranan en önemli kriter başvurunun yazılı bir belge halinde olmasıdır. Çünkü heyet sözlü olan başvuruları değerlendirememektedir. Başvurunuz tüketici hakem heyetine ulaştıktan sonra dava süreciniz başlar. Bu dava sürecini hızlandıran en önemli etken ise başvuru sırasında ekleyeceğiniz fiş, fatura veya servis belgeleridir. Bu sayede dosyanız daha detaylı olur ve heyet ürünle ilgili daha fazla bilgiye sahip olacağından şikayetinizi değerlendirmesi daha kısa bir süre alacaktır.
Bulunduğunuz ilçede tüketici hakem heyeti yok ise endişe etmeye gerek yoktur. Tüketici heyetleri illerde, il ticaret müdürlükleri; ilçelerde ise kaymakamlıklar bünyesinde bulunmaktadır. Her ne kadar her yerde bu heyeti oluşturmaya çaba gösterseler de bazı ilçelerde heyet daha oluşturulmamıştır. Tüketici hakem heyetine sahip olmayan bir ilçedeyseniz, kaymakamlığa gidip ilgili personele durumu izah edebilir ve başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Personel tarafından alınan başvurular da TÜBİS sistemine kaydedildiği için dilerseniz sizler de e- devlet aracılığıyla buraya başvurunuzu iletebilirsiniz.
Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih sırasına göre bir sıraya koyulur ve ona göre incelenme yapılır. Tüketici hakem heyetinin karara varma süreci en fazla 6 ay sürmektedir. Başvurunun karara bağlanma süresinde; ürünün kendisi, ürünün kusuru, şikayetin konusu ve şikayet metniyle birlikte verilen fatura, fiş, servis belgesi gibi evraklar büyük rol oynamaktadır. Eğer sürecinizin kısa sürmesini istiyorsanız, ayıplı ürünle ilgili hiçbir belgeyi kaybetmemeye özen gösterin. Çünkü bu belgeler hem dava da haklı çıkmanızı sağlayacak hem de davanın kısa sürmesini sağlayacaklardır.
Tüketici hakem heyeti, tarih sırasına göre sıralanmış başvuru dosyalarını tek tek inceler. Eğer dosyada bilgi eksikliği varsa veya daha doğru karar vermek için gerekli görürlerse, tarafların dinlenmesini isterler. Bu istek doğrultusunda şikayetçi veya şikayet edilen kişi tüketici hakem heyetinin önüne çıkarılır ve heyet sormak istediği soruları sorar. Hangi tarafın dinlenileceği heyetin takdirine kalmış bir durumdur. Tarafların dinlenmesi sonucu hala net bir şekilde karara bağlanılmıyorsa bu sefer de bilirkişiden yardım istenir. Bilirkişiye 15 iş günü müsaade edilir ve bu 15 iş günü sonunda onun da fikirleri istenir. Bilirkişinin de raporu dosyaya eklenince başvurunuz artık bir karara bağlanmış olur.
Tüketici hakem heyetine başvuruda bulunurken, bu süreci hızlandırmak isterseniz eksik bilgi vermemeye, şikayetinizi net ve sade cümlelerle yazmaya dikkat edin. Ayrıca ilgili ürünle ilgili elinizde ne kadar belge bulunuyorsa dosyanıza eklenmesi için başvurunuzla birlikte göndermeyi ihmal etmeyin. Göndereceğiniz her bir belge kararı etkileyeceği gibi dava sürecinin ne kadar zamanda sonuçlanacağını da etkileyecektir. Ürünle ilgili belgeleri özellikle fatura gibi evrakları atmayınız. Bunları dikkate alarak yapacağınız başvurular normalden daha kısa sürede sonuçlanacak ve bir karara bağlanacaktır.
Tüketici Hakem Heyeti Hızlı Başvuru
Yorum Yaz