İçindekiler;
Uyku apnesine hangi bölüm bakar; kaliteli bir uykuya hasret olan ve uykuda sürekli nefesi tıkanan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Horlama başlıca belirti sayılırken, uyku esnasında defalarca nefesin uzun saniyeler boyunca kesilmesi uyku apnesi hastalığını işaret ediyor. Kulak burun boğaz bölümü kendinde uyku apnesi belirtisi görenlerin gidecekleri bölümdür. Yapılan tetkikler sonucunda uzman hekimler nöroloji doktorlarına yönlendirmektedir.
Uyku bozukluğunun en ilerlemiş seviyesi olarak uyku apnesi, mutlaka tedavisine başvurulması gereken bir hastalıktır. Tedavinin belirlenmesi için uyku testine ihtiyaç duyulur. Polisomnografi yöntemi ile hastaların uyku sırasında beyin dalgaları kalp ritmi, solunumu ve göz hareketleri incelenerek kesin tanı konur.
Uyku apnesi tanısı için özel hastaneler yerine uyku apnesi hangi devlet hastanelerde var diyenlerde bulunuyor. Eğitim ve araştırma hastaneleri uyku apnesinin teşhisi ve tedavisi için en doğru adres oluyor. Burada bulunan uyku laboratuvarlarında bir gece yatması gereken hastaların tüm sağlık verileri kayıt altına alınmakta ve sonrasında uzman doktorlar tarafından detaylı incelenmektedir.
Sağlıklı ve ideal bir uyku gün içinde performansında iyi ya da kötü olmasında oldukça belirleyicidir. Bu nedenle uyku apnesi sürekli uyku anında nefesin kesilerek, uykunun da bölünmesine ve yeterince dinlenememeye yol açıyor.
Stresli ve yoğun geçen bir tempoda çalışan pek çok kişide yaygın olarak görülen bu rahatsızlık için herkes uyku apnesi tedavisinde en iyi doktor arayışı içerisinde. Ne yazık ki doğru teşhis ve tedavi uygulanamayan pek çok kişi uyku apnesi ile yaşamak zorunda kalmakta ve yaşam kalitesi düşmektedir.
Uyku apnesi tedavisinde doğru teşhis ve tedavi için mutlaka bir gece uyku laboratuvarında derin araştırmaya gidilmelidir. Yüzeysel olan muayeneler yanıltıcı sonuçlar vereceği için tedavide de sağlıklı yol izlendiği düşünülemez.
Uyku apnesi kişilerin kendileri tarafından çoğu zaman fark edilmez. Eşler ya da aile bireylerinin uyuyan kişinin hareketlerinin sağlıklı olmadığını gördüklerinde uyaması ile fark edilir. Görülen belirtilerin kesin tanısı için uyku apnesi testi uygulanır. Bir gece hastanede uyku laboratuvarında misafir edilmesi gereken hastaların, apneye neden olan rahatsızlığın belirlenmesi için uzman teknisyenlerin yakın takibine alınır.
Uyku testinde kişilerin beyinde oluşan dalgalanmalar, bacak hareketleri, horlama ve kalp atışının hızı gibi noktalar dikkatle incelenir. Yapılan bu test sayesinde kaydedilen veriler solunumun uyku sırasında kaç kere durduğu, oksijen değerinin nasıl etkilendiği ve kalp atışı gibi parametreler esas alınır.
Günümüzde uykudan yorgun kalktığını söyleyen pek çok kişi duyarız. Ancak uyku apnesi testine ihtiyaç duymak için, gün içinde sürekli uyku halinin olması ve horlama gibi şikâyetlerinde uykuda dinlenememeye eşlik etmesi gerekir.
Beyinde bulunan fonksiyonların işlevini düzgün bir şekilde yerine getirememesi sonucunda pek çok rahatsızlık oluşur. Bu rahatsızlıklardan biri uyku apnesi, beyin hastalıkları için başvurduğumuz nöroloji bölümü ile teşhis ve tedaviyi kolaylaştırır.
Nörolojik olarak uyku testinde, kaliteli bir uykunun önündeki engeller inceleme altına alınır. Zihnin ve bedenin kendini bir anlamda yenilemesi için iyi bir uyku herkes için vazgeçilmezdir. Horlamada aşırı kilonun da etkisi büyüktür. Aynı zamanda solunum yollarındaki bademcik sorunları da uyku apnesini tetikleyebilir. Yapılan nöroloji uyku testi sonucuna göre tedavi edilecek bir unsur görülmediğinde psikiyatri bölümü hastaların derin uykuya dalmalarını sağlayan ilaç tedavisi uygular.
Uykunun insan yaşamı için öneminin farkında olmayan kişiler uyku apnesi kavramına oldukça uzaktır. Horlama şikâyeti eşler arasında dalga konusu olarak görülen, ancak ciddiye alınmadığında sonuçları ağır olan bir durumdur.
Uyku ile ilişkisinin iyi olmadığının farkına varan ve gün boyunca uyku hali ve yorgunluk gibi belirtiler uyku apnesi olduğu nasıl anlaşılır sorusunun en uygun cevabı niteliğindedir. Uyku sırasında çok sık uyanmak, baş ağrısı atakları ve ağız kuruluğu da uyku apnesi olduğunu anlamak isteyenler için yol göstericidir. Uykunun yeterince alınmaması, çalışan kişilerin işine odaklanmakta güçlük çekmelerine neden olur. Bu nedenle birden çok belirtiyi kendinde görenlerin vakit kaybetmeden iyi bir nöroloji doktoruna görünmeleri önerilir. Erken teşhis tedavi sürecinin kolay olmasını sağlar.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
Uyku Apnesine Hangi Bölüm Bakar?
Yorum Yaz