İçindekiler;
“Vali nasıl olunur?” sorusu birçok insanın merak ettiği sorulardan birisidir. Özellikle vali olmak ile ilgili yanlış bilinen birçok şey vardır. Peki, vali nasıl olunur? Vali maaşları ne kadar? Valinin görevleri nelerdir? Vali ne iş yapar? İşte vali olmak ile ilgili her şey!
Vali kelimesi Arapça bir kelimedir. Türkçede muhafız, koruyucu anlamına gelmektedir. Vali, bir ili idare etmek için merkezi idare tarafından atanan kişilere denir. Valiler, illerde Cumhurbaşkanını temsil etmektedir. Bakanlıkların illere yerleştirdiği kurum ve kuruluşlardan vali sorumludur. Tabi burada bilinmesi gereken, yargı ve askeri üzerinde valinin kısmi bir yetkisi vardır.
Valiler ilin idaresi ile ilgilenir. Devlete bağlı kurum ve işletmelerin denetiminde sorumludur. Valinin görevi, il halkı ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapmak, denetimi sağlamak ve yürütmektir. Peki, vali ne iş yapar? Vali maaşları ne kadar?
Valiler illere merkezi idare tarafından atanmaktadır. Bu nedenle hem gittiği ilin en büyük idari amiri hem de il özel idaresinin başkanıdır. Yani valiler illerde, merkezi idareyi ve il özel idaresi tüzel kişiliğini temsil eder. Valiler, il meclisi ve il encümenliğinin aldığı kararları yürütür. Genel meclis için bütçe tasarısı ve genel çalışma planı hazırlar. Ayrıca meclis ve encümenin gündemini belirler. Az önce de bahsettiğimiz gibi, vali bulunduğu il halkının ihtiyaçlarını karşılamak ile sorumludur. Bunu yapmak için de mevcut kurumların denetimini ve il üzerinde merkezi idarenin daha iyi hissedilmesini sağlar.
Vali Nasıl Olunur?
Vali olabilmek için bazı temel şartlar vardır. İlk olarak 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve Hukuk bölümlerinin lisans programlarını bitirmeleri gerekir. Bu fakültelerde 4 yıllık bir bölümden mezun olduktan sonra, İçişleri Bakanlığı’nın düzenlediği Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı ile başarı sağlaması gerekir. Tabi her ne kadar bu şartlar olsa da sonuçta merkezi idarenin atadığı bir makam olduğu için, siyasi bir makam olduğunu söyleyebiliriz.
Vali olmanın şartları kanunda belirtilmiştir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, öncelikle 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ve Hukuk bölümlerinin lisans programlarından birisini bitirmeleri gerekir. Bu bölümlerden mezun olduktan sonra ise Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavı ile başarılı olmaları gerekmektedir.
Burada vali atamaları, kaymakamlar arasından gerekli tecrübeyi kazanan kişiler arasından seçilir. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nda çalışan tecrübeli isimleri de İçişleri Bakanlığı Cumhurbaşkanına iletir. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nın öneri ve tavsiyelerini dikkate alarak atamaları gerçekleştirir. Bu kriterlere ek olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları için de vali olmak mümkündür. Peki, vali maaşları ne kadar?
Vali maaşları, birçok idari meslekte olduğu gibi, çalıştıkları ilin büyüklüğüne göre değişmektedir. Yani büyükşehirlerde alınan maaş ile nüfusu daha az olan illerde alınan vali maaşı aynı değildir.
2020 yılı itibari ile vali maaşları 11 bin TL civarındadır. Vali yardımcılarının maaşları ise yine 2020 itibari ile 8 bin TL civarındadır. Ayrıca valiler de bir devlet memuru olduğu için, zamlarını her yılın ocak ve temmuz aylarında almaktadırlar.
Valiler, bir ilin en büyük idari amiridir. Bulunduğu ilde Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlıkları temsil etmektedir. Yani valilerin iş imkânları, ülkedeki iller ile sınırlıdır. Türkiye’de 81 il olduğuna göre, bir vali adayının 81 ilde görev alma ihtimali vardır. Türkiye’de bulunan illerin herhangi birinde, merkezi idare temsilcisi olabilirler.
Devletsel.com ekibi olarak sizlere bu makalemizde umarız sizlere fayda sağlayabilmişizdir bu ve bunun gibi konular için sitemize burdan ulaşabilirsiniz.
Vali Nasıl Olunur? Vali Maaşları Ne Kadar?
Yorum Yaz